Informatie nodig?

JOUW-Besparen

Energie besparen kan heel rendabel zijn, zonder dat je investeringsbedrag hoog hoeft te zijn. Korter douchen, lampen die ruimtes verlichten waar je niet bent uitdoen, deuren in huis dichtdoen -gebruik daarvoor een deurdranger- en apparaten niet op stand-by laten staan, maar uitzetten: vaak kost het maar een kleine moeite om bij te dragen aan de verduurzaming van Nederland.

Veel mensen letten wel een beetje op hun energieverbruik, maar gelukkig hoef je daar niet altijd mee bezig te zijn. Door kleine dingen in je dagelijkse leven aan te passen, kun je als gezin al gauw 300 euro per jaar besparen. Laat staan als je een slimme thermostaat aanschaft, die je verbruik op gezette tijden naar beneden aanpast. Of nog beter: zonnepanelen op het dak van je woning laat plaatsen.

Isoleer en verwarm slimmer

Een van de meest renderende energiebesparingen, is zuiniger stoken. Dat begint met een graadje lager op de thermostaat, maar kan ook op grotere schaal gebeuren. Bijvoorbeeld door bij het plaatsen van een zonnepanelensysteem op een groot -bij voorkeur plat- dak deze meteen (beter) te isoleren. Daarvoor kun je terecht bij de dakdekkers waar wij mee samenwerken. Vraag je adviseur naar de beste partner om je dak volledig gecertificeerd en geïsoleerd te renoveren.

Als je slimmer en efficiënter verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor zowel je nabije omgeving, het klimaat (je stoot veel minder CO2 uit), als voor je energierekening die lager wordt. Dat hoeft niet persé ten koste te gaan van comfort. Je bespaart immers al enorm als je de verwarming lager zet als er niemand thuis is, of iedereen in bed ligt. En als je zoveel mogelijk de verwarming uitdraait in kamers waar je niet bent, ben je helemaal goed bezig. Dat is namelijk een van de meest efficiënte manieren om op korte termijn geld te besparen op je gasrekening, zo blijkt uit diverse onderzoeken.

Als je thermostaat één graad lager gezet wordt dan normaal gesproken het geval is, bespaar je jaarlijks ongeveer 100 euro op je energierekening. Grote uitzondering is eventuele vloerverwarming. Zet je thermostaat dan op minimaal 17, anders duurt het opwarmen van dat systeem erg lang en dat kost energie.

Je slaapkamer kun je beter niet verwarmen. Niet alleen is het gezonder om in een onverwarmde kamer te slapen; het bespaart gemiddeld 80 euro per jaar. Krijg je het koud gedurende de nacht? Gebruik een elektrische kachel in plaats van het hele (gas/cv)verwarmingssysteem in werking te zetten. Zet je de kachel wel regelmatig aan, zorg er dan voor dat er folie achter de radiator zit. Ook dit draagt bij aan een duurzamer Nederland.

Jouw warmtepomp en/of cv-installatie

De laatste flink besparende, maar toch voor de hand liggende maatregel, is aanschaf van een warmtepomp. Een goede keuze als het op besparing van gas aankomt, het is zelfs mogelijk om dan compleet ‘van het gas af te gaan’.
Nadeel van warmtepompen is dat ze vragen om een forse investering.

Helaas is dat reden geweest waarom sommige apparaten door prijsstunters vroeger in de handel gebracht zijn dan aanvankelijk de bedoeling was. Daar zijn in het buitenland onverantwoorde risico’s mee genomen, met forse schades als gevolg. Gelukkig worden alle warmtepompen in Nederland aan uitgebreide tests onderworpen, zodat de kans op problemen behoorlijk is afgenomen.

Vanwege recente ontwikkelingen in de innovatie van warmtepompen (er komen nieuwe soorten uit, waarvan de prototypes bijzonder goede resultaten lieten zien), hebben wij echter wel het besluit genomen om ons tijdelijk terug te trekken uit de aanverwante markt. Uiteraard houden wij de mogelijkheid open, om in de toekomst wel weer warmtepompen aan onze klanten te leveren. In de tussentijd kunnen we je in contact brengen met een aantal van onze partners, die wel warmtepompen op voorraad hebben. Vraag het aan een van onze medewerkers.

Nog een bespaartip: zet de temperatuur van een gas- of cv-boiler lager. Ook dat scheelt een hoop in je verbruik. Let er wel op dat je de temperatuur nooit verder terugschroeft dan 60 graden, dat is namelijk nodig om bacteriegroei in het water te voorkomen.

Meest rendabele oplossing(en)

Praktisch alle belangrijke Nederlandse beleidsnota’s en plannen van kabinetten die we de laatste jaren hebben gehad, inclusief het Energieakkoord en het Energierapport, bevatten passages waarin staat dat het energiesysteem van de toekomst duurzaam moet zijn. Maar wat is duurzaam? Zeker, betaalbaar, kansrijk, schoon – zomaar wat termen die duurzaamheid kunnen omschrijven. Maar welke bronnen voldoen aan al die normen?

De groep energiebronnen die geschikt zijn om duurzaam stroom te leveren, is wereldwijd erg klein. Kijken we naar de Nederlandse situatie, dan is het aanbod nog beperkter, omdat sommige manieren om energie op te wekken niet of nauwelijks worden toegepast in Nederland. Van de meest stabiele energie-bronnen zijn windenergie en zonne-energie de meest gangbare. Beiden zijn krachtige bronnen voor het opwekken van schone energie, ze presteren echter het best onder andere omstandigheden en op andere momenten.

Zonne- en/of windenergie?

Van alle duurzame energie die we in Nederland gebruiken, is ruim de helft afkomstig uit wind(molens). Wind-energie heeft momenteel nog zo’n groot aandeel in het totaal aan opgewekte energie door de gigantische vermogens van windturbines. En uiteraard omdat wij een klimaat hebben dat voor veel wind zorgt.

Een moderne windturbine levert jaarlijks net zoveel stroom als ongeveer 35000 zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp; reden waarom Nederland in het verleden flinke investeringen gedaan heeft in deze vorm van duurzame energie. De laatste tijd zien wij echter de trend dat zonnepanelen aangemerkt worden als meest gunstige oplossing voor de winning van energie in de nabije toekomst.

Zonnepanelen renderen beter in de zomer dan in de winter. De dagen zijn dan langer, de zonkracht is sterker en het is vaker onbewolkt dan in de winter het geval is. Overigens wekken zonnepanelen ook in de donkere maanden energie op, in de maanden oktober tot en met maart wekken zonnepanelen samen circa 20% van hun totale jaarproductie op.

Tegenwoordig zijn er zonnepanelen verkrijgbaar die extra geschikt zijn voor het leveren van energie bij matig licht. Enkele daarvan (bijvoorbeeld PERC/percium, dunne-film en bifacial zonnepanelen) hebben wij standaard in ons assortiment. Vraag je adviseur specifiek om zulke panelen als je graag wilt dat deze in jouw offerte worden meegenomen.

Dergelijke zonnepanelen komen meestal niet automatisch in de top van onze resultaten te staan. Dat komt doordat de prijs van zulke types in veel gevallen hoger is, terwijl er qua (duurzaamheid van de) productie niet veel verandert – dat gaat ten koste van de prijs/kwaliteits-verhouding van de zonnepanelen. Aangezien dat een van de belangrijkste pijlers van onze organisatie raakt, adviseren wij niet vaak om zonnepanelen aan te schaffen die extra geschikt zijn voor het opwekken van energie bij schaduwval.

De eerste en laatste maanden van het jaar zijn juist de piekmaanden voor energie die met behulp van wind gewonnen wordt. Want ook al waait het heel het jaar door in Nederland: de wind laat zich van zijn krachtigste kant zien in de wintermaanden. Van november tot en met februari wekken windmolens dan ook ongeveer de helft van hun jaarproductie op.

Omdat windenergie juist in de maanden rendeert waarin zonnepanelen niet hun beste prestaties leveren, kan het benutten van beide energiebronnen een totaaloplossing bieden die voor jaren garandeert dat je profiteert van gratis stroom.

De beste oplossing

Mocht je toch willen kiezen tussen zonne- en windenergie, houd dan rekening met de ruimte die de toepassing inneemt. Windmolens hebben onderling relatief grote afstand nodig (afhankelijk van hoe groot de wieken zijn) en er moet minimaal 400 meter afstand zijn tussen de molen(s) en woningen. Ook voor zonnepanelen moet natuurlijk plek gemaakt worden. Naast daken worden er steeds meer zonneparken en -velden aangelegd. Deze parken en velden dragen flink bij aan het opwekken van duurzame energie; maar er gaat wel kostbare (landbouw)grond verloren, terwijl er nog ruim voldoende bruikbare daken zijn die we van zonnepanelen kunnen voorzien.

Kies daarom liever voor het rendement dat je behaalt met zonnepanelen op je dak; die wekken immers voldoende stroom op om je verbruik in de meeste gevallen volledig te dekken – en tot 2023 profiteer je optimaal als je NU je zonnepanelensysteem aanschaft. Een van onze adviseurs staat je graag te woord over de mogelijkheden om te profiteren van je eigen opgewekte energie.

Jouw Zonnepanelen Groep B.V.
Staverenstraat 13
7418 CJ Deventer

Klantenservice  T: 0850-470920
Bespaaradvies  T: 0850-470921
Administratie    T: 0850-470922

Prijsopgave NL T: 0850-470950

Voorwaarden
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Kvk nr.:   82371199
Btw nr.:   NL003189425B70
Bank nr.: NL30 RABO 0352 2791 68

Informatie: service@jouw-zonnepanelen.nl