Informatie nodig?

Jouw-Ecokansen

Als er één moment is om een zonnepaneelinstallatie aan te schaffen, dan is het NU. Het is natuurlijk financieel aantrekkelijk; maar bovendien voor je omgeving lonend, omdat er momenteel (nog) geen betrouwbaardere, rendabelere en milieubewustere manieren zijn om je eigen stroom op te wekken.

In elk geval niet met de eenvoud waarop zonnepanelen op een dak neergelegd kunnen worden, vervolgens automatisch hun werk doen en er jarenlang geen omkijken meer naar hoeven te hebben. Af en toe de zonnepanelen een keer reinigen kan natuurlijk geen kwaad, maar daar krijg je dan weer veel voor terug.

Journalistiek onderzoek onder de Nederlandse bevolking heeft aangetoond, dat meer dan een derde van onze landgenoten graag persoonlijk gebruik zou willen maken van zonne-energie als duurzame energiebron. En daarvan geeft circa negentig procent weer aan, dat zij zonnepanelen zien als de slimste oplossing (die op korte termijn inzetbaar is) voor om het vraagstuk rondom energie.

Duurzamer door zonnepanelen

In Nederland verbruiken we met zijn allen al jaren minder energie. Dat wil zeggen: de energiebedrijven leveren minder stroom aan huishoudens. Want waaraan voorbij gegaan wordt, zijn alle manieren waarop je tegenwoordig je eigen energie kunt opwekken. Miljoenen apparaten zijn in Nederland -al dan niet rechtstreeks- aangesloten op een zonnesysteem, de stroom die zij verbruiken wordt niet meegerekend in dat nationaal stroomverbruik.

Eerlijk gezegd spreken wij liever over ‘door energieleveranciers gecompenseerd stroomverbruik’, omdat er geen rekening gehouden wordt met de miljoenen energiefabrieken die ons land -buiten de energiebedrijven om- rijk is.

Die groene fabrieken zijn er in verschillende vormen; waarbij de opgewekte energie merendeels voor eigen energie wordt opgewekt, of aan het elektriciteitsnet geleverd wordt en dan CO2 compenseert, die anders geproduceerd werd door het gebruiken van fossiele en bio- brandstoffen.

Wat wij in ieder geval zien, is dat steeds meer mensen toewerken naar een energieneutrale woning. Al met al zijn wij als Nederlanders op de goede weg om de hoeveelheid stroom die met fossiele brandstoffen wordt opgewekt, sterk te verminderen.

Energieneutrale woning

Er zijn ook stappen die je kunt zetten om een extra steentje bij te dragen aan een duurzamer Nederland. Naast een zonnepanelensysteem kun je bijvoorbeeld een heater/airco of een warmtepomp aanschaffen, zodat je vrijwel ‘gasloos’ door het leven kunt gaan. Goed voor mens en dier.

Daarnaast scheelt het natuurlijk enorm op je energierekening als je huis bijvoorbeeld een eigen stroomvoorziening krijgt en/of isolerende maatregelen worden genomen.

Een woning die zeer lage energiekosten heeft, krijg je door jouw woning zo energieneutraal mogelijk te maken. In energie-neutrale woningen worden praktisch alleen milieuvriendelijke materialen gebruikt, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van enig comfort. Ze tochten niet, de vloeren voelen niet koud aan en de lucht wordt constant elektronisch ververst.

Er zijn anno 2020 ongeveer 8.000 energieneutrale woningen in Nederland en er worden de komende jaren nog diverse huizen gebouwd die een energieneutraal leven kunnen bieden. Ook zijn er talloze mogelijkheden om een bestaand huis te verbouwen tot een energieneutrale woning, of je woning naar nul-op-je-meter te krijgen als huurder.

Een van die maatregelen is het plaatsen van zonnepanelen op een dak; ongeacht of dat nou een woningdak is, of het dak van een loods, schuur of ander bijgebouw. Ook kunnen wij zonnepanelen plaatsen op een aanbouw, tuinhuisje of dakkapel – mits de staat en draagkracht van het dak geschikt zijn om het zonnepanelensysteem langdurig te dragen.

Zonnepaneel-voordeel is, dat het door onze monteurs gebruikte montagemateriaal en de gebruikte zonnepanelen vaak een relatief laag gewicht hebben. Zo kunnen er overigens ook meer zonnepanelen op een dak geplaatst worden; wat financieel voordeel biedt als het op het meest geschikte type zonnepaneel voor jouw situatie aankomt.

Investeringskosten deelbaar

Hoofdkenmerk van een energieneutraal huis is, dat de energie die je verbruikt in balans is met de energie die zelf opgewekt wordt. Die energie opwekken kun je zelf doen (bijvoorbeeld met zonnepanelen). Het kan echter ook door samenwerking op lokaal niveau (subsidie voor bijvoorbeeld zonneparken), of door samen met je buren een wat groter zonnepanelensysteem aan te schaffen en de kosten te delen. Zo bouw je samen aan een duurzamer Nederland en worden ‘groene’ oplossingen voor nog meer mensen bereikbaar.

Andere kenmerken van een energieneutraal huis zijn een zeer goede isolatie van dak, muren, vloer en glas. Er is bijna geen kier te vinden en daarom worden energieneutrale woningen meestal voorzien van een elektronisch ventilatiesysteem. Daarnaast heeft het merendeel vloerverwarming, of radiatoren die op lage temperatuur werken. Het radiotoren-buizensysteem krijgt warm water (minder dan 55 ̊ C) vanuit een zonneboiler of warmtepomp.

Nieuwbouw met zonnepanelen

Om je energieverbruik omlaag te brengen, zijn er een aantal zaken die je kunnen helpen om dit vlot te laten verlopen. Overweeg je bijvoorbeeld om een nieuwbouwwoning te kopen? Neem dan maatregelen om je woning energieneutraal te laten maken, voordat je de sleutel voor het eerst omdraait.

Vraag het bouwbedrijf om de mogelijkheden die er geboden worden om je huis milieuvriendelijker te maken. Door dat soort dingen te laten doen voordat de woning opgeleverd wordt, bespaar je vaak een hoop geld. Overigens moeten vanaf 2021 alle nieuw te bouwen woningen energieneutraal, of in ieder geval bijna, zijn.

Energieneutrale woningen zijn comfortabel, mits je er goed mee omspringt. Je zult in veel gevallen je eigen gedrag iets moeten aanpassen, om optimaal te profiteren van jouw ‘eco-woning’. Als je bijvoorbeeld lage temperatuur-verwarming gebruikt, is er een constante temperatuur nodig. Dat betekent dat zelf ventileren (langdurig ramen open zetten) af te raden valt in dit soort woningen, omdat je daarmee zorgt voor een onregelmatige temperatuur.

Onderconstructie en bijplaatsing

Om echt energieneutraal te kunnen leven, moeten ook je toekomstige huishoudelijke apparaten van duurzame energie worden voorzien. Daar kun je alvast op inspelen door meer zonnepanelen in je systeem te laten plaatsen.

Ons montagemateriaal is overigens bijzonder geschikt voor bijplaatsing; verandert je situatie en is er in de toekomst een extra paneel nodig, dan hoeft de constructie maar een klein beetje aangepast te worden en je kunt weer genieten van je eigen opgewekte stroom.

Nederland wordt steeds duurzamer en milieuvriendelijker, daaraan kun jij je steentje bijdragen. De overheid betaalt mee door gunstige voorwaarden aan te bieden, als subsidies en leningen met een extreem lage rente. Profiteer daarvan en doe mee, nu zonne-energie steeds bereikbaarder wordt.

Jouw Zonnepanelen Groep B.V.
Staverenstraat 13
7418 CJ Deventer

Klantenservice  T: 0850-470920
Bespaaradvies  T: 0850-470921
Administratie    T: 0850-470922

Prijsopgave NL T: 0850-470950

Voorwaarden
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Kvk nr.:   82371199
Btw nr.:   NL003189425B70
Bank nr.: NL30 RABO 0352 2791 68

Informatie: service@jouw-zonnepanelen.nl