Informatie nodig?

Jouw-CIS/CISG

Naast poly- en monokristallijne panelen, kunnen wij ook systemen met dunne-film zonnepanelen leveren, die er ongeveer hetzelfde uitzien als Fullblack en Allblack zonnepanelen. Een aantal van onze partners biedt deze oplossingen aan, wij laten de panelen dan naar een van onze monteurs sturen en die neemt ze mee als het zonnesysteem geplaatst wordt.

CIS(G) is momenteel de meest innovatieve technologie voor serieproductie van zonnepanelen. Een systeem met dunne-film zonnepanelen brengt veel voordelen met zich mee, waaronder een betere opbrengst en efficiency. Dunne-film (of CIS/CISG) zonnepanelen baseren zich op selenium (Se), koper (Cu) en indium (I), wat ze minder belastend voor het milieu maakt dan voor reguliere zonnepanelen geldt.

De CIS technologie die Solar Frontier verder aan het ontwikkelen is, levert een hogere efficiency – zeker als je het vergelijkt met de techniek die voor andere dunne-film panelen gebruikt wordt. De CIS  modules van Solar Frontier leveren namelijk relatief veel vermogen; ze behalen extreem goede resultaten bij hoge temperaturen, zwak licht en/of schaduwvorming door bijvoorbeeld objecten op het dak waar de zonnepanelen op geplaatst worden.

Een ander voordeel is de grote milieuvriendelijkheid. De panelen van Solar Frontier bevatten geen lood of cadmium, waar dat bij andere dunne film panelen wel vaal het geval is. Het giftige cadmium dat andere producenten gebruiken, is  vervangen door zink. Niet alleen beter voor het milieu; ook ontstaat het zogenaamde “Light Soaking Effect”.

Dit licht opzuigend effect ontstaat vrijwel meteen als je de panelen in gebruik neemt en bereikt zijn maximum na ongeveer 50 zonne-uren. Daarna blijven de CIS-panelen langdurig die hoeveelheid stroom opwekken. Gedurende hun levensduur zullen deze zonnepanelen bij gelijk aantal Wattpieks dan ook meer energie gaan opleveren dan mono- of polykristallijne zonnepanelen.

Bijzondere eigenschappen

CIS panelen zijn gevoelig(er) voor licht met een lagere golflengte (tot en met een deel van het infraroodbereik). Daarom leveren de panelen meer energie op momenten dat de zon minder krachtig is. Eerdere opbrengst in de ochtend en de zonnepanelen blijven ’s avonds langer doorleveren.

Bijkomend voordeel daarvan is, dat dit type na het beëindigen van de regeling rondom salderen (volgens de huidige planning is dat in 2030) ook op piekmomenten gedurende de dag hun stroom blijven leveren.

Daardoor koop je straks minder dure stroom in bij je leverancier; want die rekent verschillende tarieven voor piek- en dalmomenten en jouw zonnepanelen leveren óók als nationaal de meeste energie wordt gebruikt. Dat scheelt na 2030 behoorlijk op je energie-rekening.

CIS/CISG zonnepanelen zijn bovendien uitstekend geschikt voor daken waar een oost/west-opstelling het beste rendement oplevert. Veel onafhankelijk uitgevoerde tests ondersteunen de genoemde kenmerken, er is dus wetenschappelijk aangetoond dat CIS-panelen bijzonder goed presteren.

Een laatste pluspunt is dat het (deels) Nederlandse Shell grootaandeelhouder is van Solar Frontier; het voelt toch wat fijner en vertrouwder als je weet dat zulke organisaties hun ontwikkelingen steunen.

De beste keuze bij verminderde lichtinval

CIS en CISG zonnepanelen hebben dezelfde belangrijkste voordelen die alle dunne film zonnepanelen hebben ten opzichte van kristallijne panelen; namelijk dat ze meer stroom op warme dagen produceren en maar heel weinig licht nodig hebben om goed te kunnen functioneren, waardoor ze ook bij schaduw goed blijven presteren.

Daarnaast is het bij standaard (serie)geschakelde systemen zo, dat ze zo goed opwekken als hun minst opwekkende zonnepaneel. Bij CIS en CISG doet alleen het meest beschaduwde deel van het systeem niet meer mee, de rest van de zonnepanelen blijft volledig functioneren.

Ook is er minder ruimte nodig op een plat dak; de minimale afstand tussen de panelen is dan namelijk kleiner. Dat is zeker een voordeel als het te gebruiken oppervlak net niet groot genoeg is om met standaard zonnepanelen je verbruik volledig te compenseren. De ruimtewinst zorgt er wellicht voor dat je nog wat extra panelen kunt plaatsen, waardoor je voortaan niet of nauwelijks afhankelijk bent van je energieleverancier.

Light soaking en Perovskiet

Een ander voorbeeld van de voordelen van CIS/CISG ten opzichte van mono- en polykristallijne zonnepanelen, is dat ze in staat zijn om meer stroom op te wekken dan door de producent vermeld wordt. Die extra energieopname wordt namelijk veroorzaakt door het ‘light soaking effect’. Naarmate dat de panelen blootgesteld zijn aan direct zonlicht, gaan ze beter presteren dan door de fabrikant opgegeven is. Dus nog meer Wattpieks voor je geld.
De grootste rendementsverschillen door light soaking, zien we in zonnepanelen die Perovskiet bevatten. Bepaalde organo-metaal verbindingen kunnen Perovskietkristallen vormen die als eigenschap hebben, dat ze prima te gebruiken zijn als halfgeleider in zonnecellen. Perovskiet wordt pas sinds 2009 toegepast.

Laboratorium-onderzoek toont aan, dat er steeds hogere energieopbrengsten behaald worden en dat er nog heel veel ruimte voor extra hoge rendementen (ten opzichte van nu) is. Niet voor niets wordt er steeds meer geïnvesteerd in deze veelbelovende technologie.

Bij Perovskiet-zonnecellen werd al snel een efficientie behaald die gelijk was aan die van de beste silicium-zonnecellen. Op dit moment is de techniek al zover ontwikkeld, dat er zelfs beter resultaat behaald wordt. De verwachtingen voor de toekomst zijn dan ook hoog. Zeker nu onderzoek aantoont, dat Perovskiet zonnecellen combineerbaar zijn met traditionele zonnepanelen die met silicium zijn gemaakt.

Perovskiet kan, net als CIS/CISG, worden gebruikt op glas en folies. Die kunnen worden geïntegreerd in heel veel producten; van gevelbeplating tot autodak. Het is zelfs mogelijk om Perovskiet transparant te maken, zodat het toegepast kan worden in doorzichtige toepassingen als glas en plastic.

CIS/CISG dunne-filmpanelen: een milieubewuste keuze

Laatste, maar zeker niet onbelangrijkste detail: CIS en CISG zonnepanelen worden milieuvriendelijk(er) geproduceerd en zijn meestal lood- en cadmiumvrij.

In verband met beperkte vraag en aanbod in de Europese markt, is het niet altijd even makkelijk om goede CIS/CISG zonnepanelen in te kopen. Ook hebben een aantal fabrikanten besloten om voorlopig geen prioriteit te geven aan levering binnen Europa, hierdoor moeten wij soms via een omweg de juiste producten geleverd krijgen. Dat lukt gelukkig wel altijd – omdat wij gebruik kunnen maken van ons netwerk, dat ook een aantal niet-Nederlandse leveranciers bevat.

Zulke omwegen kosten soms wat extra tijd, waardoor het een paar dagen langer kan duren voordat de zonnepanelen geplaatst klunnen worden. Daarvoor vragen we enig begrip; als tegenprestatie halen wij alles voor je uit de kast om ook dit type zonnepanelen op redelijk korte termijn op je dak te plaatsen. Vraag tijdens het gesprek dat je met een van onze medewerkers hebt, om dunne-film zonnepanelen mee te nemen in jouw offerte. 

Jouw Zonnepanelen Groep B.V.
Staverenstraat 13
7418 CJ Deventer

Klantenservice  T: 0850-470920
Bespaaradvies  T: 0850-470921
Administratie    T: 0850-470922

Prijsopgave NL T: 0850-470950

Voorwaarden
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Kvk nr.:   82371199
Btw nr.:   NL003189425B70
Bank nr.: NL30 RABO 0352 2791 68

Informatie: service@jouw-zonnepanelen.nl