Informatie nodig?

Jouw-Ecopaneel

Het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen neemt wereldwijd ieder jaar toe, ten gunste van het milieu. Tenslotte zijn er minder fossiele brandstoffen nodig, naarmate we meer zonne-energie gebruiken. De enorme hoeveelheid gebruikte panelen heeft echter ook impact op onze leefomgeving.

Des te efficiënter zonnecellen geproduceerd worden en presteren, des te lager de impact ervan op het milieu. In de periode dat ze op je dak liggen veroorzaken zonnepanelen weliswaar geen CO₂-uitstoot, maar dat is wel het geval wanneer ze worden geproduceerd en vervoerd.

Daarbij spelen de locatie en het type energie dat voor de fabricage wordt gebruikt een grote rol. Wordt daarvoor een ‘groene’ energiebron gebruikt (zon, wind, waterkracht etc.), dan scheelt dat enorm in uitstoot ten opzichte van Chinese fabrieken. Die draaien namelijk vaak op kolencentrales en dat is nogal belastend voor het milieu.

Solar Scorecard (SSC)

De SSC, ontwikkeld door non-profit organisatie Silicon Valley Toxics Coalition, toont aan welke bedrijven de meest duurzame zonnepanelen produceren. De Solar Scorecard houdt daarvoor de voetafdruk van 37 grote producenten van zonnepanelen bij, waarbij zij beoordeeld worden op (onder andere) water- en elektriciteits-verbruik, werkveiligheid, grondstoffengebruik – en waar die vandaan komen, reycling van de zonnepanelen en CO2-uitstoot (tevens rekening houdend met vervoerswijze, etc.).

Organisaties die een goede score willen behalen, zijn verplicht om een volledig gefinancierd inzamelings- en recycling-systeem te onderhouden voor zonnepanelen waarvan de levenscyclus beëindigd is. Zij kunnen extra verantwoordelijkheid nemen, onder meer door duidelijk te beschrijven hoe hun klanten op een verantwoorde manier zonnepanelen kunnen retourneren en ervoor te zorgen dat alle activiteiten tijdens de recycling plaatsvinden onder goede omstandigheden (ISO 14001).

Bedrijven die gegevens van hun zonnepanelen aanleveren voor de SSC, rapporteren hun emissies, chemisch en gevaarlijk afval, luchtverontreinigende stoffen, ozon-afbrekende stoffen. Ook melden zij het als ze afval storten en houden zij zich strikt aan alle milieuregelgeving.

Ook rechten en veiligheid van werknemers zijn erg belangrijk bij het bepalen van de score van de SSC. Bedrijven moeten bijvoorbeeld (op weg zijn om) alle werknemers een leefbaar loon (te) betalen en ze moeten verbeteringen laten zien als er eventuele geregistreerde incidenten zijn. 

Tot slot tekenen alle fabrikanten die hun zonnepanelen laten testen voor de SSC een contract dat hen verbiedt om gebruik te maken van ‘conflict’ mineralen. Deelnemers zijn verplicht om tin dat gebruikt wordt voor de productie van zonnepanelen links te laten liggen als dat afkomstig is uit landen die de kwaliteit van de mineralen niet kunnen garanderen. Hetzelfde geldt voor de omgeving waarin medewerkers van de fabriek kunnen werken.

Veelal verbeterde prestaties (merk)zonnepaneelfabrikanten

Trina Solar (China) presteert qua verantwoord productieproces al jaren het beste. SunPower uit Californië is een goede tweede; maar zij worden wel op de hielen gezeten door een aantal andere producenten die ook goed scoren als het om mens, milieu en dier gaat.

De wedloop om wie het meest ‘groen’ is, blijkt ook in de zonnepanelenindustrie zijn werk te doen. Wij kijken uit naar nieuwe ontwikkelingen op ecologisch gebied, zodat wij nog groenere zonnepanelen kunnen aanbieden.

Waar je overigens zou verwachten dat consumentenelektronica-merken op milieugebied goed presenteren, is het tegenovergestelde helaas vaak het geval. Naast het feit, dat een aantal van deze merkzonnepanelen uiteindelijk helemaal niet door desbetreffende producent gemaakt worden. Die worden namelijk gemaakt door kleinere solar-bedrijven, die een merklicentie aangekocht hebben en zo een bepaalde merknaam mogen voeren.

Nadat de Solar Score Card is ingevoerd, zijn de grotere zonnepaneel-producenten nog meer op duurzaamheid en verantwoorde ontwikkelingsprocessen gaan letten. Daardoor hoef je niet meer ‘bang’ te zijn dat je zonnepanelen toch-niet-zo-ecologisch-verantwoord zijn als de fabrikanten je willen laten geloven.

Bovendien zorgt de Solar Score Card voor extra transparantie, waardoor het sjoemelen met opbrengsten binnen de hele branche afgenomen is. De bedrijven die medewerking verlenen aan het testproces van de SCC, zijn verplicht om de rendementen die zij beloven, waar te maken en zij leggen verantwoording aan de buitenwereld af middels duurzaamheidsverslagen.

Ecologisch meest verantwoorde zonnepanelen

Het ‘allergroenste’ zonnepaneel dat wij momenteel standaard aanbieden, is de Trina Solar 325 Full Black. Introductie van deze panelen heeft in 2019 plaatsgevonden en als je alle voordelen van deze Fullblack optelt, is er geen milieubewuster gefabriceerd paneel dat een dergelijk hoog financieel rendement laat zien. Met recht een product waar Trina heel trots op is en waar grote marketingcampagnes in Azië bijna volledig op afgestemd worden.

Overigens is het zonnepaneel dat het meest ecologisch verantwoord en milieubewust geproduceerd is, op dit moment afkomstig van Sunpower. Het prijsverschil tussen deze panelen en de 325 Wp Full Black van Trina is echter dermate, dat het vaak ten koste gaat van een flinke hap rendement als er voor Sunpower gekozen wordt.

Wil je echter wèl de ons’ inziens milieutechnisch beste zonnepanelen op je dak, dan sturen wij jou graag een offerte toe voor deze krachtpatsers.

Geef het tijdens je eerste gesprek met een van onze medewerkers aan, als je Sunpower zonnepanelen meegenomen wilt zien worden in de berekeningen en ze wilt terugzien in jouw offerte. Deze nemen we vanwege de prijs namelijk vrijwel nooit mee in ons (standaard)advies.

Jouw Zonnepanelen Groep B.V.
Staverenstraat 13
7418 CJ Deventer

Klantenservice  T: 0850-470920
Bespaaradvies  T: 0850-470921
Administratie    T: 0850-470922

Prijsopgave NL T: 0850-470950

Voorwaarden
Algemene voorwaarden
Privacyverklaring

Kvk nr.:   82371199
Btw nr.:   NL003189425B70
Bank nr.: NL30 RABO 0352 2791 68

Informatie: service@jouw-zonnepanelen.nl